BEKIJK HIER ONZE DIENSTEN

We proberen met onze diensten steevast zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de behoeften van zowel het dier als de eigenaar. Bekijk hieronder het aanbod van diagnostische middelen waarover onze praktijk beschikt.

Echografie

Aan de hand van een echografie krijgen we een inwendig beeld van het lichaam, zodat we de zones waar zich een probleem voordoet beter kunnen bekijken (nieren, baarmoeder, lever, prostaat, …). Het toestel werkt via het principe van geluidsgolven die zich door het lichaam verplaatsen en worden weerkaatst na botsing op diverse structuren. De teruggekaatste golven zorgen ervoor dat we een beeld krijgen van wat er zich in het lichaam afspeelt. Echografie wordt veel gebruikt voor drachtdiagnose, het vroeg detecteren van tumoren in de buik- en borstholte, hartproblemen, blaasproblematiek enzovoort.

Radiografie

Bij een RX- of röntgenonderzoek wordt gebruik gemaakt van X-stralen om bijvoorbeeld delen van het skelet beter te bekijken. Via de RX-foto kunnen we dan de aard, grootte en plaats van een afwijking vaststellen. De foto wordt daarna ontwikkeld in de donkere kamer. In de praktijk werken we met een digitale ontwikkelaar. Hierdoor verkrijgen we een betere beeldkwaliteit en kunnen onze beelden gemakkelijk worden opgeslagen en doorgestuurd naar collega’s.

Microscopisch onderzoek

Onze praktijk beschikt over een microscoop waarmee we huid- en bloedsamples kunnen analyseren. Ook oorstaaltjes worden hier onder de loep genomen. Op deze manier komen we vaak snel tot een diagnose en kunnen we op korte termijn in de juiste richting beginnen behandelen.

Bloedonderzoek

Naast ons eigen microscopisch onderzoek van bloedstalen werken wij ook samen met Medvet, het algemeen medisch labo voor dieren te Antwerpen. Zij halen voor ons tot driemaal per dag de bloedstalen op en analyseren deze zo snel mogelijk. Meestal ontvangt u de dag zelf nog de  resultaten.

Operaties

Een operatie kan zowel preventief, diagnostisch als therapeutisch zijn. Zo moeten we soms bij vrouwelijke dieren de eierstokken (met/zonder baarmoeder) en bij mannelijke dieren de testikels verwijderen ter preventie van o.a. de voortplanting. Het nemen van darmbiopten zorgt er dan weer voor dat we tot de diagnose van een bepaald ziektebeeld kunnen komen. Ten slotte moeten soms lelijke vechtwonden gehecht worden, vreemde voorwerpen uit het darmstelsel verwijderd worden of enkele tanden worden getrokken. Dit zijn enkele voorbeelden van operaties die therapeutisch kunnen zijn.

Voor de echt gespecialiseerde operaties verwijzen we u graag door naar één van onze collega’s.